Gipsplaat afwerken: hoe doe je het zelf?

Gipsplaat afwerken: hoe doe je het zelf?

Sluit de naden van de gipsplaat af. Hoe de voegen tussen de gipsplaten zelf af te dichten. Afdichtingstechniek tussen gipsplaten. Gebruikte materialen:

Gipsplaten zijn een veelzijdig materiaal waarmee u verbluffende ontwerpen kunt maken. Hiermee kunt u dergelijke oplossingen implementeren die niet onder de werking van enig ander materiaal vallen.

Het is flexibel, gemaakt van kunststof, dus het creëren van een driehoekige of trapeziumvormige gipsplaatvorm is niet moeilijk.

Echter, met al zijn voordelen is het afdichten van de voegen een verplicht proces, zonder welke de gebruikelijke voegen kunnen veranderen in verschrikkelijke scheuren. Het resultaat is dat je in plaats van het chique element dat de hoofddecoratie van de kamer is, een ontwerp kunt krijgen dat er onooglijk uitziet.

Hoe stuc je de voegen tussen gipsplaten dicht?

Er kan geen enkele voeg worden gemaakt zonder een noodzakelijk gereedschap als het stucmes. Elke meester kiest een geschikte troffel voor het werk. Iemand die praktischer is voor het maskeren van de naden met een smal gereedschap en iemand die breder is. Dit is niet het punt. De belangrijkste regel waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van een spatel is de flexibiliteit van het blad.

De voordelen van het gebruik van een gereedschap met een flexibel mes – eenvoudige bediening van moeilijk bereikbare plaatsen.

Als je eenmaal de spatel hebt gekozen, is het tijd om de stopverf te kiezen waarmee je moet werken.

Veel meesters gebruiken voor het afdichten van de naden alleen de afwerking. Natuurlijk zal bij de behandeling van de naden met het afwerkingsplamuurmengsel het werk veel sneller klaar zijn, maar dan bestaat het risico dat er grote spleten ontstaan tussen de gipsplaten.

Om de verbinding tussen de voegen zeer sterk te maken, verdient het de voorkeur om goede kwaliteit stuc te gebruiken. Dit geldt met name in gevallen waarin het oppervlak van de gipsplaat in de toekomst zal worden geschilderd. Als het oppervlak van de gipsplaat moet worden geverfd, moeten de voegen worden opgevuld met een speciale oplossing die voor dit doel is bedoeld.

Tegenwoordig worden er twee soorten afdichtingsmiddelen gebruikt voor het afdichten:

 • Universeel – begin en einde.
 • Special, die gebaseerd is op alfa-gips. Onder de bekendste merken wil ik de gipsfabrikant Rotband Knauf noemen.

Naast de spatel en de stopverf moet er ook aandacht worden besteed aan de verkrijging ervan:

 • Papierstroken of versterkt gaas gebruikt voor het verlijmen van naden
 • Elektrische boormachine uitgerust met een speciaal ontworpen mondstuk om het vulmengsel te mengen
 • Speciale verpakking die nodig is voor de bereiding van de vulstof
 • Hoekafdichtingen zullen beter zijn
 • Schuurpapier Dit is handig voor het slijpen van naden.

Als u echter van plan bent om het gipsplaatjesbehang te verlijmen, hoeft u alleen maar de stopverf te starten of af te werken, omdat de textuur van het behang kleine gebreken aan de muren kan blokkeren.

Hoe te verspreiden gipsplaten: Voorbereidend werk

Het afdichten van de verbindingen is een kritisch proces, maar voordat u verder gaat, moet u ervoor zorgen dat alle gipskartonplaten op de juiste manier aan het frame worden vastgeschroefd. Als alles in orde is, gaat u verder met de volgende stap, namelijk het reinigen van het oppervlak van de gipsplaat van het stof en het vuil dat zich tijdens de werkzaamheden heeft opgehoopt. Ik wil erop wijzen dat de duurzaamheid van de constructie niet alleen afhangt van hoe goed de naden zijn afgedicht, maar ook van de zuiverheid van de gipsplaten.

Het afdichten van de voegen tussen de gipsplaten is een moeilijke taak, maar het is altijd haalbaar. Als je er alles aan doet, zal zelfs een beginner het onder de knie krijgen.

De bereiding van het plamuurmengsel is een belangrijk proces dat geen gedoe duldt. Giet in een speciaal geprepareerde bak de juiste hoeveelheid stopverf, vul het met water en roer het met een elektrische boormachine tot het glad is. Het resultaat, de consistentie moet vergelijkbaar zijn met dikke zure room zonder klontjes.

Voor elk type stopverf is er een specifiek kookproces. Wees niet lui. Door het lezen van de instructies kunt u belangrijke informatie voor uzelf leren, waarvan de snelheid van de hechting van het plamuurmengsel zal afhangen.

Een slecht voorbereide voorbereiding kan leiden tot een slechte kwaliteit van de verbinding door de gebruiker. Dit zal u helpen om te leren over grote gaten tussen de gewrichten. Zodra het mastiekmengsel klaar is, kunt u verder gaan met het verzegelen.

Hoe verbindingen tussen gipspanelen te verzegelen: Procesbeschrijving

De voegtechniek is vrij eenvoudig, met het respect voor deze techniek is het mogelijk om te realiseren dat de bouwwerkzaamheden snel en “pijnloos” zullen verlopen. Het is alleen belangrijk om bepaalde regels te volgen en niet af te wijken van de voorgestelde regeling.

Het proces is als volgt:

 • Putty mastiekoplossing. Sluit de naad door de naad. De uitstrijkjes moeten grondig en nauwkeurig zijn. Het mengsel wordt over de naad geplaatst zodat de volledige dikte van de gipsplaat wordt opgevuld.
 • Te grote dikte van het naadoppervlak – een voorwaarde voor kwaliteitswerk. Een te grote dikte van het plamuurmengsel voorkomt dat het sterk uitdroogt. Als de naadlengte erg lang is, moet deze voor het gemak van het werk in kleine secties worden verdeeld.
 • Het aanbrengen van versterkte tape of kleefband op de stopverfoplossing. Versterkte tape moet zo diep mogelijk in de oplossing worden opgenomen. Door dit technologische proces kunt u de naad gelijkmatiger maken en tegelijkertijd de vorming van scheuren vermijden.
 • Giet het plamuurmengsel met een spatel. Op deze manier is het mogelijk om een vlak en gelijkmatig oppervlak te verkrijgen.

Als gevolg van dit technologische werk wordt ook de behandeling van de hoeken uitgevoerd.

Het afdichten van gipsplaten doet het zelf: het schuren van de voegen.

Schuur de voegen na het drogen van de plamuur met schuurpapier. Als het slijpproces correct wordt uitgevoerd, wordt een perfect glad oppervlak aan de uitgang verkregen.

Na het slijpen kunt u nog een paar lagen stopverf aanbrengen. Dit zal helpen om een perfect vlak oppervlak te ontwerpen. Muurversiering met verf of behang wordt in de laatste stap gedaan. Dit zal geen ongemak veroorzaken door een perfect glad oppervlak.

En tot slot enkele nuttige adviezen van stukadoor professionals, waardoor het mogelijk is om op het eerste gezicht te voorkomen dat ze onbeduidend zijn, maar fouten kunnen al het werk tenietdoen.

Zelfs als alle afdichtingsregels worden nageleefd, kunnen er nog steeds kleine scheurtjes ontstaan. Dit heeft te maken met het feit dat er tijdens het schuimwerk in de kamer temperatuurschommelingen aanwezig waren. Natuurlijk is het thuis vrij moeilijk om een constant temperatuurregime te bereiken, maar het is goed om te proberen de risico’s op zijn minst tot een minimum te beperken.

Als er parketvloeren in de kamer liggen en er direct gipskartonconstructies aan zijn bevestigd, kan de aanwezigheid van scheuren in het gebied van de hoekverbindingen niet worden uitgesloten. In dit geval is de seismische activiteit van de muren de schuld.

Sommige plamuurmixen zijn op de verpakking voorzien van een etiket met de tekst: “ontworpen om de voegen af te sluiten zonder gebruik te maken van versterkt plakband”. Laat je niet misleiden door deze inscriptie. Als u de voegen afdicht zonder tape aan te brengen, kunnen er nog steeds scheuren ontstaan. In dit geval heeft de fabrikant ervoor gezorgd dat dit type afdichtingsmiddel het gewoonweg niet kan bevatten.

Dit alles kunt u beginnen met het afdichten van de voegen op de gipsplaat.

Werken met gipsplaat: pakkingen (video)

Nu weet je hoe je de voegen op gipsplaten moet afdichten. Zoals u kunt zien, is het werk niet zo slecht. De sleutel is om kwaliteitsmaterialen te kiezen, maar ook om tolerant te zijn en niet te haasten om de klus sneller te klaren.

Gipsplaat als bouwmateriaal is zeer goed. Het wordt snel in elkaar gezet, terwijl “natte” processen praktisch afwezig zijn. U kunt elk ontwerp en elke vorm creëren. Maar er is een probleem, dat soms niet zo gemakkelijk op te lossen is. Dit is een gipsmuurnaadafdichting. Als dit niet volgens de regels gebeurt, zullen er na verloop van tijd scheuren ontstaan in de voegen tussen de gipsplaten.

Bij gipsplafonds mogen de naden tussen de platen niet zichtbaar zijn.

Hoe te verzegelen gipsplaten: Gereedschap en afdichtingsmiddel kiezen

Naadafdichting is omslachtig werk, dat geen gedoe en onzorgvuldigheid tolereert.

Spatula – het belangrijkste nuttige hulpmiddel op het werk. Iedereen kiest voor een spatel, dat is het meest praktische hulpmiddel voor het werk. Iemand werkt met een smalle spatel, iemand houdt van een brede spatel. Dit is niet het belangrijkste. Het belangrijkste – de flexibiliteit van het blad. Controleer het door het handvat en het mes vast te houden – het moet gemakkelijk te buigen zijn.

Naast het gereedschap is het belangrijk om een gipsplaat te kiezen. Velen behandelen de gewrichten gewoon met een afwerkingsplamuur. Dit is niet waar, zeker niet als het oppervlak is voorbereid op het schilderen. De keuze van de stopverf hangt af van de afwerking van de gipsplaatwanden of het plafond.

Als het oppervlak is voorbereid voor het schilderen, moeten de voegen worden opgevuld met een speciale vulstof. De “Uniflot” stopverf van de firma “Knauf” is perfect voor dit doel. Het is een vrij dure stopverf, maar als je het oppervlak voorbereidt op het schilderen, is het zinvol om het te krijgen. In dit geval zullen de voegen waarschijnlijk niet barsten, wat erg belangrijk is voor het te schilderen oppervlak. Professionele stukadoors gebruiken alleen materialen van dit bedrijf.

Als u het oppervlak voorbereidt op een behangsticker, hoeft u zo’n plamuur niet te gebruiken, u hoeft alleen maar de afwerking af te maken of te beginnen tegen een lagere prijs. U heeft ook tapes, verstevigingsnetten of serpyanki nodig, die op de langs- en dwarsnaden worden gelijmd.

Sommige meesters gebruiken met succes gewone papieren tape om gipsverbindingen af te dichten.

Om de plamuur te roeren heeft u een elektrische boormachine met een speciale sproeier nodig, evenals een verpakking voor de voorbereiding van de plamuur.

Afdichting van gipsplaten: beschrijving van het proces

Tape- of stripverlijming is één stap in het afdichten van voegen tussen gipspanelen.

Na het bereiden van het mastiekmengsel plaatst u het op het uiteinde van de spatel en brengt u het in lengtestreken aan op het voegvlak, zodat de breedte van de strook de ruimte tussen de gipspanelen overschrijdt. Probeer het plamuurmengsel in de naad te duwen. Als de lengte van de naad meer dan 3 m (10 ft.) bedraagt, verdeel het gebied dan in werkzones.

Knip een stuk papiertape of gaas over de hele lengte van de naad en plak het vast aan de verbinding van de gipsvellen. Probeer te lijmen zodat de naad door het midden van de tape gaat.

Plafondnaden sluiten natuurlijk moeilijker. Ten eerste, het is onhandig. Ten tweede hecht het plamuurmengsel onvoldoende aan de gipsplaat en valt het eraf. Het is noodzakelijk om de spatel aan het begin van de naad op het plafondoppervlak te drukken en deze daar vast te houden, waardoor de druk toeneemt. Hierdoor wordt voorkomen dat de stopverf eraf valt en wordt het oppervlak van de naad glad.

Hoe kies ik een goed versterkingsnetwerk? Neem het in je handen, verkreukel het, draai het een beetje aan, beoordeel de rek en de celoffset, en zet dan het raster weer recht. Als het elastisch is en niet slordig, is het geschikt voor het werk.

Hoe kunt u de bochten afsnijden?

Met inachtneming van alle regels moeten de voegen tussen de gipspanelen volledig onzichtbaar zijn.

Begin met het spreiden van de plamuurmassa aan één kant van de spatel en breng deze vervolgens over naar één kant van de hoek en binnenin de naad. Herhaal dit aan de andere kant van de hoek. Als je in zo’n volgorde werkt, kun je voorkomen dat je te veel geld uitgeeft aan stopverf.

Knip een stuk tape over de hele lengte, vouw het doormidden en bevestig het aan de hoek. Zet afwisselend stopverf op elke kant van de tape en trek het met een truweel.

Ook de binnenhoeken zijn in het plafond geïntegreerd. Om de buitenhoeken af te sluiten, bevestigt u er een metalen hoek aan. Het kan worden gemonteerd op de schroeven. Breng een laagje mastiek aan met een brede spaan, beginnend aan de ene kant van de hoek en dan aan de andere kant.

Voor het schuren van de inlegzones wordt amarilpapier gebruikt. Vergeet niet dat schuren veel stof veroorzaakt, dus draag een ademhalingstoestel. De gipsplaat moet na het schuren in de grondverf worden gezet. Pas dan is het oppervlak klaar voor het schilderen of decoratief bepleisteren.

De naadafdichtingsband maakt het werk veel gemakkelijker en geeft u een beter resultaat.

Zelfs wanneer alle regels worden gevolgd, verschijnen er vaak scheuren in het oppervlak van de gipsplaat nadat de voegen zijn opgenomen. Dat is niet verwonderlijk: naarmate de temperatuur verandert, verandert ook de grootte van het materiaal. Temperatuurveranderingen kunnen verschillende graden zijn. Microfoils veroorzaken scheuren in de naden. Om het risico te minimaliseren, probeert u de voegen te vullen met een afdichtingsmiddel.

Het is wenselijk om de voegen af te dichten met gipsplaat nadat er een constante temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte is vastgesteld. In dit geval zullen er geen scheuren zijn. Constante temperatuur- en vochtigheidsindicatoren worden echter alleen waargenomen in ruimtes met serieuze ventilatie- en airconditioningsystemen. Het is dan ook zeer problematisch om deze aanbevelingen toe te passen.

Een gelijkaardige inscriptie op de kitverpakking kan u misleiden: het afdichten van voegen op gipsplaat zonder versterkingsband. Ga er niet van uit dat dit betekent dat je muren bouwt met stopverf en dat ze niet zullen barsten. Waarschijnlijk is deze stopverf gewoon niet bedoeld om de tape te versterken, omdat hij hem niet op zijn plaats kan houden.

Gipsverbindingstechniek: video-instructies

Bij het bouwen van een gipsmuur constructie blijft er een stuk werk over, zoals een stopverf om de voegen van de gipsmuur af te dichten. Handel bij deze taak voorzichtig en voorzichtig. Na het bestuderen van de juistheid zal elke eigenaar de taak volbrengen. Het probleem van scheuren of voegen op afgewerkte GCR-constructies is een populair probleem. Daarom zijn er aparte mixen beschikbaar op de bouwmarkt om te helpen bij dit probleem. De sleutel is het uitvoeren van de stopmethode, waarvan de technologie door alle putters wordt gebruikt.

Een reactie plaatsen